Adem en COVID-19

Adem en Covid-19 | YogabyCarola

Langdurige vermoeidheids- en cognitieve klachten zijn veelvoorkomende problemen na een doorgemaakte Covid-19 infectie.

Hartkloppingen terwijl je rustig op de bank zit, kortademig, een benauwd gevoel, extreme vermoeidheid of koorts na inspanning, slaapproblemen, overprikkeld zijn, hersenmist op momenten dat het niet goed gaat. Verstoord energieniveau; dagen met veel klachten, afgewisseld met goede dagen. Het zijn typische kenmerken van een verstoord autonoom zenuwstelsel.

Deze klachten hebben grote invloed op het dagelijks leven. Tot nu toe is onvoldoende bekend hoe dit effectief behandeld kan worden.

Het autonome zenuwstelsel regelt automatisch onbewuste functies en processen in het lichaam, zoals bloeddruk, ademhaling, hartslag, spijsvertering en stofwisseling. Het zenuwstelsel fungeert als een soort thermostaat die schakelt tussen rust, inspanning en stress. Deze thermostaat van het lichaam is waarschijnlijk uit balans. Dat heeft effect op vrijwel alle lichaamsfuncties en leidt ook tot vermoeidheid, concentratieproblemen en andere cognitieve klachten. De ademhaling is het enige proces, waarmee je het autonome zenuwstelsel kunt beïnvloeden.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een sympathisch (actie & inspanning) en parasympathisch (rust & herstel) deel. De ademhaling fungeert als afstandbediening, waarbij je zelf de regie in handen hebt. Door het autonome zenuwstelsel weer in evenwicht te brengen met de ademhaling kalmeert je lichaam.

Met ademtraining leer je je adem weer onder controle te krijgen en te houden. Het doel is zorgen dat het autonome zenuwstelsel weer normaal functioneert. Dat vergt inzet, tijd, geduld, uitleg en geruststelling. Door verschillende ademoefeningen leer je de ademhaling te beïnvloeden, zodat je betere controle hebt over datgene wat je overkomt, energieker wordt en een betere balans tussen inspanning en ontsnapping ervaart. 

Liever in een 1-op-1 ademcoachsessie afspreken, zodat jouw specifieke vragen beantwoord worden met een behandeling op maat? Als ademcoach help ik graag jouw antwoorden te vinden en te doorvoelen.

Adem een keer rustig in en uit en neem contact met me op. Telefonisch of per app kun je me ook bereiken op: 06 – 81 38 43 34!

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close