Blog: Gas erop of accu opladen?

De ademhaling is een proces dat onbewust plaatsvindt en wordt gereguleerd door ons autonome zenuwstelsel. Wat is dit precies en hoe werkt het?

Je autonome zenuwstelsel bestaat uit 2 regelsystemen, namelijk het parasympathisch en het sympathisch zenuwstelsel, beide zijn nodig al hebben ze een tegengestelde werking.

Het sympathisch zenuwstelsel helpt je om in actie te komen, alert te reageren wanneer het nodig is. Het parasympathisch zenuwstelsel heeft de functie om het lichaam tot rust te brengen en te herstellen. Het is fijn als beide systemen in balans zijn.

Vaak is het sympathische deel (sympathicus) overactief. Je ontvangt zoveel prikkels tijdens de dag dat je actieve systeem voortdurend aan staat. Teveel naar het zin. Waar het vecht- en vluchtgedrag, een reactie vanuit de sympathicus, vroeger nuttig was leidt dit tegenwoordig tot stress en spanning in het lichaam. Er ontstaat een disbalans waarbij weinig ruimte is voor rust en herstel, wat het lichaam ook nodig heeft.

Wellicht vraag je je nu af, hoe kan de ademhaling hierbij ondersteunend zijn? Met de ademhaling kun je het zenuwstelsel beïnvloeden. Het gaat om de verhouding zuurstof en koolzuur in het lichaam. Snel, hoog en vaak ademen zorgt voor een stijging van zuurstof in het lichaam en activeert de sympathicus. Een tekort aan koolzuur leidt tot vermoeidheid, spierspanning, kortademig, benauwdheid en een stijging van de hartslag.

Als je langzaam, diep en rustig ademt, stimuleer je het parasympathische deel. Waarbij een langere uitademing zorgt dat de verhouding koolzuur en zuurstof weer meer in balans komt, het lichaam ontspant en wordt weer goed doorbloed.

Merk je dat je lijf toe is aan meer balans? Wil je je accu weer opladen? De ademhaling is een natuurlijk middel die je, beter dan medicatie, kan helpen om tot rust te komen en je weer gezond en gelukkig te voelen.

Heb ik je interesse gewekt en wil je meer weten over de ademhaling? Vraag mijn e-book gratis aan of lees meer over de kracht van de ademhaling.

Een gedachte over “Blog: Gas erop of accu opladen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close