Blog: Fit voor de wintersport

De wintersport! Joehoe, een week in het jaar de hele dag actief buiten zijn; intensief en vol overgave de berg af. Ook mijn hoofd maak ik gedurende deze periode helemaal leeg. Even niets anders dan in het moment te zijn, bewust bezig met wat ik aan het doen ben, namelijk veilig die berg af komen. Dat klinkt groot, toch is het heel klein, als je aan het skiën of snowboarden bent, heb je de volledige focus op wat je aan het doen bent, je wordt niet afgeleid door andere gedachten en je bent je bewust van elke beweging die je maakt. Dat is wat je bij yoga ook doet. Door lichamelijk bezig te zijn, verbeter je ook je mentale fitheid.

Skiën en snowboarden zijn sporten die naast veel beweging, ook concentratie en evenwicht vereisen. Yoga kan hierbij een belangrijke rol spelen. Om je topfit en klaar voor de sneeuw te maken, hieronder enkele yogahoudingen die je spieren versterken en het evenwicht verbeteren. Met deze voorbereiding wordt je skivakantie een ontspanning voor je lichaam, maar zeker ook voor je geest. Dit alles zorgt voor nog meer skiplezier! Fit en vitaal op de piste staan, wie wil dat nu niet?!

Enkele yogahoudingen waarmee je elke dag weer fit de piste op gaat:
Stoel (Utkatasana/Parivrtta Utkatasana)
Ga rechtop staan, je voeten parallel aan elkaar onder je heupen. Je armen strek je boven je hoofd, ontspan je schouders, houd ze laag en naar achteren. Adem in, maak je wervelkolom lang en laat je heupen iets zakken op een uitademing. Blijf 10 ademhalingen in deze houding, inademend verlengen, uitademend laat je los in het gebied bij je ribben. Door naar opzij te draaien met je bovenlichaam voel je de rekking aan de zijkant van het lichaam intenser.

Als gevolg van te zwakke spieren word je snel moe en ben je niet meer in staat om de afdaling te bedwingen en de bewegingen te compenseren. Dankzij de voortdurende wisseling tussen strekken en buigen tijdens het skiën wordt de lendenspier belast en snel korter als er niets aan wordt gedaan. Daarom zijn houdingen voor de strekking en flexibiliteit van de heup goed.

Krijger II (Virabhadrasana II)
Zet je benen een goed eind uit elkaar, je achterste voet is 90 graden naar opzij gedraaid, de tenen van je voorste voet wijzen naar voren. Je heup en schouder wijzen licht naar de zijkant. Spreid je armen op schouderhoogte en strek beide handen zoveel mogelijk weg, handpalmen wijzen naar beneden. Kijk naar je voorste hand. Op een inademing verleng je je bovenlichaam, uitademend buig je licht je voorste knie, bovenbeen is parallel aan de grond. Let er op dat je knie ter hoogte van je enkel blijft, als dit niet zo is, maak je de afstand tussen je benen groter. Ook deze houding doe je 10 ademhalingen.

Balans is bij het skiën en snowboarden erg belangrijk. Bij het skiën moet het zwaartepunt van het lichaam centraal boven de ski liggen, onervaren of angstige skiërs verplaatsen het zwaartepunt te ver naar achter en verliezen daardoor hun controle. Om de balans te verbeteren is een focus op het midden van het lichaam essentieel. Het midden van het lichaam, de buik- en rugspieren, moeten dus goed getraind zijn.

Neerkijkende hond (Adho Mukha Svanasana)
Ga zitten op handen en knieën, plaats je handen op schouderbreedte en je knieën op heupbreedte en krul je tenen in de grond. Op een uitademing breng je je heupen schuin omhoog en duw je jezelf naar achteren. Je hielen duw je zoveel mogelijk tegen de grond, benen gestrekt, voel de rekking aan de achterzijde van de benen. Laat je schouders ontspannen hangen en ontspan je hoofd en nek. Blijf 5 ademhalingen in deze houding.

Mijn yogaklasje is er al klaar voor tijdens de vakantie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close