Blog: Yoga en verwachtingen

Super om deze week weer ‘nieuwe’ mensen het yogagevoel te laten ervaren. Die verwondering na de les, de rust en stilte die men ervaart bij zichzelf, dat is het yogagevoel. Niet iedereen weet direct wat je van een yogales kunt verwachten. Soms weet men het op basis van wat men heeft gehoord, maar niet van wat men zelf heeft ervaren.

Zo hoorde ik na de yogales van afgelopen week de volgende opmerking: ‘ik wist niet dat het zo intensief was’. Het beeld van deze persoon was dat yoga vooral relaxt en ontspannend is. Dat laatste is aan het einde van de les bij de ontspanning voelbaar, al kun je dit ook als a-relaxt ervaren doordat je een bepaalde onrust in je lichaam voelt. Wat yoga wel is hangt af van de yogasoort en de docent. De yogavorm die ik momenteel het meeste geef, is Hatha yoga.

Wat kun je verwachten?
Bij Hatha en Vinyasa yoga werk je met het fysieke lichaam en doe je oefeningen om de systemen in het lichaam te activeren (luchtwegen, zenuwstelsel, cardiovasculaire, etc.). Bewust en met aandacht de houdingen aannemen en te voelen wat er in je lichaam gebeurd wordt makkelijker als je dit met een gecontroleerde ademhaling doet. Door je op niets anders te concentreren dan de houdingen en het in- en uitademen, merk je dat je minder actief bent in je hoofd en de gedachten op dat moment minder zijn. Over het algemeen zie je in elke les de volgende elementen terugkomen: fysieke houdingen, ademhalings-, meditatie-, visualisatie-, concentratie- en ontspanningsoefeningen.

Is yoga iets voor mij?
Dat kun je alleen zelf ervaren door ermee te beginnen. Het kan zijn dat je na één les de voordelen van yoga al merkt, maar de meeste mensen hebben meerdere lessen nodig om de effecten te voelen. Wat ik je wel mee wil geven, is dat je absoluut niet lenig hoeft te zijn om yoga te gaan doen, integendeel. Yoga leert je om op een gecontroleerde manier je lichaam in beweging te brengen en de weerstand op te zoeken. Dit heeft tot gevolg dat je op de duur wat meer bewegingsvrijheid krijgt, dus leniger. Als je veel sport kan yoga een goede aanvulling zijn naast je sportbeoefening om je houding, spierspanning, bloedcirculatie en andere zaken te verbeteren.

Waarom zou ik yoga gaan beoefenen? 
Er worden veel voordelen aan yoga toegeschreven, zoals meer lichaamsbewustzijn, innerlijke rust, meer flexibiliteit, een verbeterde ademhaling en stressvermindering. Zo zorgt yoga dat de fysieke effecten van stress op het lichaam verminderen en het hormoon dat stress in de hand werkt (cortisol) minder in het bloed wordt aangetroffen. Maar uiteindelijk gaat het er om wat jij zelf ervaart in je lichaam door het doen van yoga.

Hopelijk heb ik je iets wijzer gemaakt en vooral aangemoedigd om een keer een yogales te gaan volgen, welke yogavorm of waar dan ook, ga het ervaren.

 

2 gedachten over “Blog: Yoga en verwachtingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close