Blog: 5 vooroordelen over yoga

Yoga is hip en zeker niet alleen voor hippies! De tijd dat yoga werd geassocieerd met geitenwollen sokken ligt gelukkig achter ons, toch zijn er nog genoeg misvattingen over yoga. Te vaak moet ik het beeld dat rondom yoga bestaat nog weg boetseren en mensen overtuigen dat de vooroordelen die ze over yoga hebben niet gegrond zijn. Nu is niet elke yogavorm hetzelfde, dus dat maakt het ook weer ondoorzichtig. De yoga heeft gedurende de jaren niet stilgestaan en heeft zich ontwikkeld op meerdere fronten en in diverse soorten. Het beeld van yoga is helaas niet altijd met de tijd meebewogen, tijd voor opheldering!

Yoga is zweverig
De yoga die beoefend wordt in West-Europa is over het algemeen helemaal niet zweverig. Sterker nog door de fysieke houdingen te doen, leer je met beide benen stevig op de grond te staan. Met soms pittige oefeningen die je uitdagen je grenzen te verkennen en te respecteren. Door met aandacht te werken aan je lichaam en je gedachten in je hoofd krijg je meer zelfvertrouwen, balans en rust.

Yoga is alleen ontspannen
“Zo dat is pittig” hoor ik een beginnende yogabeoefenaar vaak zeggen. Het idee heerst dat yoga niets doen en alleen maar ontspannen is, die vormen van yoga zijn er ook, maar de meeste yogavormen zijn actief. Bij Hatha en Vinyasa yoga wissel je fysieke houdingen af met balans-, ademhalings-, en mindfulnessoefeningen. De bewegingen zijn intensief, waarbij je spieren actief beweegt, die je in andere sporten niet op deze manier traint. Yoga is een hele andere vorm van inspanning, waarbij je bewuster beweegt, dieper geconcentreerd bent en de ademhaling meegenomen wordt in de beweging.

Yoga is alleen voor vrouwen
Zo jammer dat yoga voornamelijk nog door vrouwen wordt beoefend, terwijl mannen net zo goed baat bij yoga kunnen hebben. Soms zelfs als aanvulling op een andere fysieke sport, waarbij de verkorte spieren weer langer gemaakt worden. Ook mijn eigen man wist niet dat yoga zo pittig was, door het doen van yoga heeft hij zijn vooroordeel bij moeten stellen en een ander beeld van yoga gekregen. Hij werd uitgedaagd door zijn eigen lichaam, gebruikte spieren die hij nog nooit gebruikt had en verkende daarbij zijn grenzen. Dus mannen wil je werken aan kracht en souplesse … je bent van harte welkom bij de yogales!

Yoga is een geloofsovertuiging
Omdat de yoga zijn oorsprong kent in Azië wordt vaak gedacht dat het Hindoeïsme of Boeddhisme met yoga verweven is of zelfs op hetzelfde neerkomen. Dit is niet het geval. Yoga staat los van elke religie of geloofsovertuiging. Yoga is misschien beter te omschrijven als een levensinstelling. Yoga is door iedereen te beoefenen zonder enige religieuze bedoeling.

Yoga is voor vegetariërs
Laatst nog werd ik onbedoeld in het hokje vegetariër gezet, dat ben ik niet. Wel let ik op wat ik eet en vooral in welke mate. Een ding is zeker, voor yoga hoef je niet je vertrouwde levensstijl om te gooien, dat heb ik ook nooit gedaan. Wel ben ik me door de jaren heen bewuster geworden van wat ik eet en welke invloed bepaalde voeding heeft.

Hopelijk heb ik het suffe en zweverige yogabeeld bij je weggehaald en wil je zonder vooroordeel een yogales meedoen. Meld je aan voor een proefles en kom ervaren wat yoga is. Voor je het weet hebben yoga en jij een match!

Een gedachte over “Blog: 5 vooroordelen over yoga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close