Blog: Open je hart

Februari is de maand van de liefde. Op Valentijnsdag uit je de liefde die je koestert voor een ander persoon, je geliefde. Dit blog gaat over het trainen van de liefde die je koestert voor jezelf. In de yoga is het hart de verbinding met de onvoorwaardelijke liefde. De liefde, waarin je vrij mag zijn, kunt groeien en je volledig kunt overgeven aan de liefde zelf.

De zoektocht naar liefde begint bij jou. Niet buiten jezelf en niet bij een partner (al zou je dat misschien verwachten of denken). Als je lief bent voor jezelf en je neemt jezelf zoals je bent met je mooie en minder mooie kanten, dan ben je klaar voor de liefde. Pas dan kun je oprecht liefde geven. Niet omdat je liefde nodig hebt, maar vanuit een pure verbinding met jezelf. Het begint met het openstellen van je hart. Hoe doe je dat? Met enkele Hatha / Vinyasa yogahoudingen oefen je om je hart meer te open, te groeien en meer in evenwicht te komen met je gelukkige ik:

Open je hart met de volgende yogaoefeningen:
Smeltend hart (Anahatasana)
Vanuit de kindhouding kom je met een inademing op handen en knieën. Zorg dat je heupen boven je knieën blijven, terwijl je met je handen zover mogelijk naar voren beweegt. Je armen zijn gestrekt en je borstbeen reikt naar voren en richting de mat. Eventueel laat je je borst, kin of voorhoofd op de mat rusten.

Kameel (Ustrasana)
Kom eerst op handen en knieën zitten. Breng het zitvlak nu richting de hielen en ga als het ware met het zitvlak op de onderbenen zitten. Plaats je handen op je heupen en rek je wervelkolom uit. Schouders breng je naar achteren en je opent de borst. Adem uit. Pak nu met je handen je hielen/enkels vast. Adem uit. Inademend duw je het bekken richting plafond en blijf je het bekken van je kruin wegduwen. Op deze manier bescherm je de onderrug. Trek je schouders niet op, maar houd ze ontspannen.

Brug (Setu Bandha Sarvangasana)
Kom liggen op je rug. Buig je knieën en plaats je voeten op heupbreedte achter het zitvlak, stevig op de grond. Tenen wijzen recht naar voren. Op een inademing span je je bekkenbodemspieren goed aan en verleng je je bovenlichaam. Als je uitademend duw je je bovenarmen en voeten stevig in de mat en kom je met je heupen omhoog. Op een volgende inademing rol je je schouders onder en verstrengel je je vingers. Uitademend duw je borstbeen verder omhoog.

Door je hart te openen, kan de liefde stromen. Het enige wat je nodig hebt, is toestemming van jezelf om dit aan te gaan. De liefde begint bij jezelf met liefde voor jezelf. Sta jezelf toe om vriendelijk, begripvol en lief voor jezelf te zijn door naast de yogahoudingen, die je helpen jezelf open te stellen, ook op zelfonderzoek te gaan:

  • Wees je bewust dat je kritisch bent naar jezelf
  • Accepteer dat je niet perfect kunt zijn
  • Leer van je fouten
  • Vergeef jezelf
  • Geef jezelf complimenten; positieve affirmaties ‘ik heb mezelf onvoorwaardelijk lief’, ‘ik mag er zijn zoals ik ben’, ‘ik verdien het om onvoorwaardelijke liefde te ontvangen en om deze te geven’, ‘ik ben sterk’, ‘mijn lichaam is prachtig’, ‘ik laat mijn gevoelens toe’ helpen je om van jezelf te houden.

 “Selflove is not selfish; you can’t truly love another until you know how to love yourself.”

Een gedachte over “Blog: Open je hart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close