Blog: Laat je stem spreken

Elke keer word ik weer verrast door de mogelijkheden van de adem! Zo ook tijdens een training Breathe to Heal van de mondiale inspirator Max Strom, waarbij in een groep van internationale deelnemers de ademhaling gecombineerd werd met klanken en bewegingen. 

Waar het creëren van klanken voor mij inmiddels oké voelt, was het vroeger iets wat ik gek vond, omdat het mijlenver buiten mijn comfortzone lag. Door geluid te maken bij het ademen, de Nederlandse – HéHé – en andere OHM-klanken te maken, en door mantra’s te zingen, heb ik geen schaamte meer in het uiten van deze expressies in een groep. Het is zelfs heerlijk om dit zo nu en dan te doen. Al weerhoudt het me wel nog steeds om dit mee te nemen in de lessen die ik geef.

Longen zijn behalve als ademhalingsorgaan ook bedoeld om te spreken, te zingen, te huilen. Je gebruikt de longen dus ook om mee te communiceren, om geluid te maken door middel van klanken, je te uiten en expressie te geven aan emoties. Ik vertel je graag meer over de ademhaling in combinatie met klanken… 

Spreken
Expressie geven aan wat je wilt, denkt en voelt doe je door er woorden aan te geven. Door te communiceren en jezelf te uiten weet een ander wat er in jou omgaat en wat je erover wilt delen. Als je praat adem je vaak door de mond tegelijk met de woorden die je uitspreekt. Ligt je hart op je tong, dan praat je makkelijk, wellicht ook over je emoties. Of dat laatste liever niet?

Zingen
Zingen is een vorm waarin je je emoties en gevoelens kunt uiten op een melodie. De ademhaling is van invloed op de diepte en de hoogte van de klanken die je produceert. Het geluid dat je maakt, wordt mede door je longinhoud bepaald. Niet voor niets dat zangcoaches heel veel aandacht besteden aan de manier waarop je ademt. Een lage adem brengt je dichter bij je gevoel en dat maakt de klank binnenkomt, voelbaar is voor de ander.

Huilen
Een kind krijgt als het uit de baarmoeder ter wereld komt voor het eerst lucht. Doordat de longen gaan functioneren kan een baby ademhalen. Dit gaat gepaard met huilen, zo laat het kind horen dat het gezond is. En als ouder of verzorgende geef je de baby aandacht, liefde en genegenheid. Pak je het vast om te troosten en te kalmeren. Mooi hoe de natuur dit regelt.

Wel eens bij stil gestaan wat we doen als een volwassene of ouder kind huilt? Een volwassene, als die al huilt, doet dit vaak niet zichtbaar, ergens achteraf en in zijn uppie! Waarom? Omdat dit door de maatschappij als een teken van zwakte wordt gezien. Diegene schaamt zich, wil vaak iemand niet lastig vallen of in een moeilijke positie brengen, omdat er tranen komen en zich kwetsbaar opstelt. Tegenwoordig is overigens een traan meer geaccepteerd en maakt de media er mijns inziens irritant gebruik van in hun journalistiek, omdat het scoort. Bah! 

Emoties en de adem
Met Ocean Breathing, ademen met een fluisterende e-klank, stimuleer je het middenrif door de adem horizontaal in plaats van verticaal te bewegen. De trilling van de klank tezamen met de adem zorgt ervoor dat je meer ruimte en openheid ervaart en er soms emoties loskomen.

Je uiten, je innerlijke stem laten spreken, gaat gepaard met één van bovenstaande expressievormen in combinatie met de ademhaling. Je kunt je wellicht indenken dat als je emoties vastzet en niet uit, dit gevolgen heeft voor je ademhaling. Je gaat je systeem verkrampen, vernauwen, waardoor de ademruimte beperkt wordt.

Breathwork, of gewoon ademwerk op z’n Nederlands, is niets meer en niets minder dan een verzamelnaam voor diverse ademhalingstechnieken. Dankzij deze ademtechnieken, die in vele vormen en maten bestaan, ben je in staat om meer voor jezelf op te komen, je mening te geven, gevoelens te uiten en onverwerkte emoties los te laten. 

Heb je moeite je uit te spreken of je emoties te tonen, dan help ik je als ademcoach graag om met je eigen ademhaling dit weer te (her)ontdekken en aandacht aan te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close