Blog: Wat maakt yoga los?

Deze week werd me tweemaal de vraag gesteld of het kon zijn dat de yogales een reactie in het lichaam, anders dan spierpijn, kon geven. Waar kwam die vermoeidheid, het lome gevoel zo plotseling vandaan en waarom waren mijn benen zo ongelooflijk onrustig na de les toen ik in bed lag? Het vrijkomen van afvalstoffen is hier de oorzaak van. Daar moet je niet van schrikken, want er gebeurt veel met je lichaam en geest tijdens de yogales. Ik vertel je hier graag meer over.

Vrijkomen van afvalstoffen
Door de beoefening van yoga worden allerlei systemen in het lichaam gestimuleerd of geactiveerd, waardoor er afvalstoffen vrijkomen en worden meegenomen het lichaam in. Je kunt bedenken dat indien deze afvalstoffen niet goed worden afgevoerd je er last van kunt krijgen. Overigens kan dit in verschillende vormen tot uiting komen; hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, etc. Soms zelfs al tijdens de yogales.

Door het stretchen komen die afvalstoffen, die moeten worden afgebroken of afgevoerd, vrij in het lichaam. Dit vraagt de nodige energie. Help daarom het lichaam een handje door veel water te drinken, zodat de afvalstoffen je lichaam makkelijker verlaten. Je voelt je dan al snel een stuk beter.

Luister naar je lichaam
Soms kunnen reacties ook een mentale oorzaak hebben. Zo kan het zijn dat je tijdens een yogales (oude) blokkades opheft in het lichaam, die je opnieuw in contact brengen met jezelf. Hierdoor komen emoties en gevoelens los, die zich kunnen uiten in het lichaam.

Een lage bloedsuikerspiegel, oppervlakkige ademhaling, vochttekort of een verstoring van het evenwichtsorgaan kunnen zorgen voor bijvoorbeeld duizeligheid of een misselijk gevoel. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren door de houding waar nodig aan te passen of rust te nemen (kindhouding) wanneer je lichaam of geest daarom vraagt.

Belang van water drinken
Drink na een yogales voldoende water of thee om het lichaam te reinigen. Gelijkmatig je vochtbalans op peil houden is beter, dan in één keer na de les grote hoeveelheden water te drinken. Vochttekort kan overigens ook kramp veroorzaken door een tekort aan kalium, calcium of magnesium. Goed drinken helpt afvalstoffen sneller af te voeren.

Over het algemeen heeft yoga een positief effect op het lichaam. Gun jezelf de tijd om te wennen aan de houdingen, de manier van ademhalen en de diepere bewustwording. Blijven je klachten of wil je meer weten, ik help je graag. Uiteraard hoop ik dat je met veel plezier yoga blijft doen!

Een gedachte over “Blog: Wat maakt yoga los?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close