Blog: 5 Aandachtspunten thuisyoga

Het effect van deze tijd is dat we veel thuisyoga doen. Vanuit een rustige plek thuis livestream yogalessen volgen of met behulp van YouTube video’s enkele yogaoefeningen of meditaties doen. Het gevoel dat je bij je yoga practice hebt, is waarschijnlijk anders dan dat je ervaart in een groepsles. Het vergt nog meer zelfdiscipline of zelfcompassie om je aan de yoga over te geven. Ten eerste om ermee te starten en ten tweede om door te zetten als je geluiden hoort van gezinsleden en daardoor sneller afgeleid bent.

Complimenten voor jou dat je doorzet in jouw yogabeoefening! Het vraagt ook om een andere manier van yoga doen. Thuisyoga is veel meer zelfpractice, waarbij je alert mag zijn op een aantal lichamelijke aandachtspunten. Punten die normaal gesproken in de les worden benoemd en waar je op mag letten om de houdingen goed te kunnen uitvoeren. Hieronder benoem ik een 5-tal aandachtspunten.

1. Schouders laag en ontspannen laten hangen. We hebben de neiging om teveel spierspanning te zetten op het nek- en schoudergebied. Ongemerkt kruipen de schouders steeds weer richting de oren. Probeer je schouderbladen naar beneden en naar elkaar toe te brengen, zodat je ruimte krijgt in het borstgebied en je zachtheid creëert in je schouders.

2. Aanspannen van de bekkenbodem- en lage buikspieren (bandha’s). Door het aanspannen van deze spieren voorkom je teveel holling in je onderrug. Het corset wat je van je onderlichaam maakt met behulp van je spieren beschermt je bij het doen van de yogahoudingen.

3. Verlengen van de wervelkolom door ruimte te maken tussen de wervels. Je verlengt je wervelkolom door je kruin zoveel mogelijk richting plafond te bewegen en de ruimte tussen zitbotten en kruin of voeten en kruin zo groot mogelijk te maken. Dit geldt ook voor je nekwervels. Die ruimte is nodig om de bewegingen zo goed mogelijk te kunnen maken.

4. Gebruik steeds je ademhaling bij de beweging. Op een inademing maak je jezelf groter of langer, op een uitademing maak je jezelf kleiner. Je ademt rustig, diep en ontspannen door. De in- en uitademing doe je door je neus, tenzij dit anders wordt aangegeven, dan maak je veelal een klein spleetje van je lippen om daarmee door je mond uit te ademen. Bij de meeste houdingen kom je op een inademing van de mat af en op een uitademing weer terug op de mat.

5. Het vijfde aandachtspunt is aandacht. Aandacht binnen de yoga houd je in het NU. Door je blik te richten op een stabiel punt (éénpuntige concentratie) tijdens de yogaoefening, blijf je met je aandacht gefocust. Ook kun je de aandacht brengen naar de rekking die je voelt in het lichaam. Door je opmerkzaam te worden van de spanning die je vasthoudt in een bepaald gebied door je aandacht erop te richten, maak je ruimte om het daarna los te laten.

Als je thuisyoga doet, houdt dan behalve deze aandachtspunten, je gezonde verstand erbij. Forceer jezelf niet in een houding, streef niet naar een perfecte uitvoering van een houding, maar wees eerlijk naar jezelf en onderzoek hoe een houding voor jou de meeste waarde heeft.

Ik wens je heel veel thuisyoga plezier!

Liefs Carola

Een gedachte over “Blog: 5 Aandachtspunten thuisyoga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close