Blog: Pak zelf de regie!

Zelf de regie pakken, op onderzoek uitgaan bij jezelf, hoe kan ik mijn leven anders leven om er meer uit te halen, mentaal en fysiek. Meer geluk te ervaren, dat zit namelijk niet in dingen buiten jou, maar gelukkig zijn, het werkwoord ZIJN zegt het al, geluk zit in je eigen zijn, in jezelf dus! 

Onlangs had ik een boeiend gesprek over jezelf zijn en in hoeverre dit egoïstisch is. Je hebt als individu te maken met mensen om je heen die dingen van je verwachten, verplichtingen die je aangaat en waar je je verantwoordelijk voor voelt! Ook breder belicht zijn er zaken die buiten jou om wellicht vanuit de maatschappij zo bedacht zijn dat jij je hieraan wilt committeren, je gaat erin mee of, misschien beter gezegd, je doet eraan mee, omdat het er nu eenmaal bij hoort. Heb je je bij dat laatste wel eens afgevraagd of het je gelukkig maakte? 

Wanneer is voor jezelf kiezen, want daar heb je het over, egoïstisch? Een keuze maken om jezelf te kunnen zijn, wordt niet altijd gewaardeerd. Je zegt NEE, wijst misschien iemand af, kiest wellicht een andere richting dan men gewend was van jou. Je voldoet niet (meer) aan het beeld wat je eerder bij die persoon hebt achtergelaten. Die verwachtingen zijn gewoontes geworden en dat kan een teleurstelling oproepen, omdat je dan niet meer voldoet aan het beeld dat diegene van jou heeft. Dit kiezen voor jezelf als dit voor je eigen welbevinden nodig is, noem je eigen belang en geen egoïsme. Het wordt egoïstisch als je kiest voor jezelf ten koste van een ander, dus als je de ander ermee wilt benadelen. Daarvan is hier geen sprake. Je wilt aan je eigen behoefte invulling geven door voor jezelf te kiezen wat goed voor je is, waar jij gelukkig van wordt. 

De adem kan je helpen om je eigen regie weer te nemen in het leven, de behoefte van het moeten en verwacht(ing)en los te laten. Als je niets verwacht, wordt alles leuker, spontaner en ervaar je meer geluk. Ook door het woord ‘moeten’ te gebruiken, creëer je voor jezelf een onnodige druk en is de lading van hetgeen je gaat doen dwingender, dan wanneer je het mag van jezelf. Een goede tip, die ik ooit kreeg en die ik nog steeds dagelijks toepas, vermijd het werkwoord moeten. Door dat consequent te doen, ont-moet je jezelf!

De ademhaling is het enige middel dat we altijd bij ons hebben en dat je helpt contact te maken met je hart, te voelen, te ervaren, te zijn. Jezelf te zijn! Mensen die bij mij yoga doen, weten dat ik hamer op de uitademing, daarin zit het ontladen. Je haalt de spanning eraf om meer ontspanning te brengen in het lichaam, meer zachtheid en rust. Om zo de liefde voor jezelf te gaan ontdekken. Dit onderzoek naar jezelf, waarin je op ontdekkingstocht gaat bij jezelf, dat gun ik iedereen. 

Naast de ademhaling kan mediteren ook een middel zijn om dimensies in jezelf te ontdekken die je eerder niet zag, voelde of ervaarde. Je komt oog in oog te staan met wie je werkelijk bent.
Een korte meditatie die je kunt doen en die je helpt om verwachtingen los te laten:
Ga eerst comfortabel zitten en stel je dan voor dat je naast een grote boom staat. Je bekijkt de boom aandachtig. Je ziet hoe zijn bladeren langzaam verkleuren geel, oranje en rood. Dan laat de boom zijn bladeren los en de wind neemt ze mee, ver weg, totdat de boom helemaal kaal is. En als je goed kijkt, zie je de knoppen van de nieuwe enten al, het nieuwe jaar is in aantocht. Voel de wind. De wind voel je door je haar en ervaar ook de wind langs je kleding, de wind nodigt je uit om los te laten. Laat al je spanning maar los, de drukte, de zorgen en geef ze mee aan de wind. Laat ook al je verwachtingen los. Alle ideeën over hoe het zou moeten zijn. Verwachtingen van anderen, verwachtingen van het leven en verwachtingen van jezelf. Laat de wind ze wegblazen. Ook je zelfbeeld, laat het meegaan op de wind en laat het los. Je ideeën over wie je bent, wat je kunt en wat je niet kunt. Pas als je dat loslaat, maak je ruimte voor iets nieuws. Laat je zelfbeeld los en maak ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Wil jij meer regie in je leven, begin dan het nieuwe jaar goed om aan jezelf te gaan werken! Ik help en ont-moet jou graag! 

Liefs,
Carola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close