Blog: Yogamat als metafoor

“De yoga les begint pas als je van de mat afstapt”, dat is wat Johan Noorloos, één van mijn leraren, vaak opmerkte aan het einde van de les. De yogamat als metafoor voor het leven. 

Het is de kunst om de lessen die je leert op de mat, de inzichten die je opdoet, de innerlijke strijd en weerstand die je ervaart, in je gewone doen en laten, het dagelijks leven, mee te nemen en aan te gaan. Te doorleven. Evenals de rust die je mag voelen op de mat, te gaan hervinden in de routines, de gedachtenstromen, de hectiek, ook dat is de les die je mag meenemen als je van de mat afstapt. Er zijn nog veel meer levenslessen die je diep in je binnenste ZIJN ervaart en voelt terwijl je op de mat staat, die je mag oppakken en uitdragen, lessen van loslaten, verdraagzaamheid, compassie, de liefde voor jezelf en je naasten.

In deze tijden zijn die lessen die je mee mag nemen nog waardevoller. Maar is het zo simpel? Helaas niet! In normale tijden is dit al een opdracht waar je U tegen zegt, laat staan in deze moeilijke tijd waarin je beperkt wordt, contacten mist, een warme omhelzing even moet uitstellen, ziek wordt, diverse rollen moet combineren, financieel geraakt bent, dierbaren verliest en nog veel meer. Het gaat zeker niet vanzelf, je moet er moeite voor doen om die lessen nu in te zetten! Juist NU zijn ze zo ongelooflijk nuttig, waardevol en kan het jou helpen om die persoon te zijn die ondanks alles wat je meemaakt de kracht, de moed en de energie blijft houden om door te gaan.

Wat mij helpt om positief te blijven, het vertrouwen te houden en ook de rust in mezelf weer te hervinden, is mijn ademhaling. Ook ik voel soms onrust en twijfels. Dan geeft de ademhaling me steun. Omdat de ademhaling er altijd is en moeiteloos (yoehoe, er gaat nog iets moeiteloos!) door het lichaam beweegt, helpt die mij om mijn gedachten (ze maken het verhaal in mijn hoofd vaak groter dan het werkelijk is) te kalmeren, de rust terug te brengen en weer terug bij mezelf te komen. 

Ik gun jou dit ook! Wil je weten hoe je je stress weg ademt en je ademhaling verbetert?
Vraag dan mijn E-book aan en in 5 stappen leg ik je uit hoe de ademhaling jou hierbij kan helpen.

Benut deze tijd om juist die innerlijke vrede terug te brengen in jou. Koester ook de tijd met de liefste mensen om je heen. Doe leuke dingen met elkaar in en rond je huis, die je anders niet zou doen, omdat je geen tijd had of er al iets anders in de agenda gepland stond. Maak van deze bijzondere tijd een mooie herinnering, want dit komt niet meer terug! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close