Blog: Je hoofd niet laten hangen

Te lang in dezelfde houding, te verkrampt achter je bureau, teveel stress. Wat is er behalve het woord ‘te’ nog meer overdadig aanwezig? Spanning! Met name het gebied rond je nek en schouders krijgt het dan te verduren. Je herkent de klachten vast wel die horen bij opgebouwde spanning; een stijve nek, stramme schouders en vastzittende spieren. Dit kan pijnlijk zijn.

Pijn in de bovenrug gaat vaak samen met stijve en verkrampte spieren, waardoor beweging in de bovenste wervels beperkt wordt. Blijven deze klachten structureel en kun je je niet meer ontspannen in dit gebied, dan is een combinatie van bewegen, om de doorbloeding te stimuleren met minimale spierspanning, en ontspanning aan te raden. Zo maak je de bovenrug weer soepel.

Heb je wel eens nagedacht wat je houding hierin teweegbrengt? Zit jij ook na een lange werkdag het liefst onderuitgezakt in de stoel? Turend naar je mobiel met je nek hangend naar beneden, schouders licht aangespannen? Klinkt als heel ontspannen, vind je niet?

Als je hoofd niet recht op je romp staat, maar balanceert op de nekwervels dan wordt het hoofd met inspanning omhoog gehouden, dit zorgt voor onnodige spierspanning en verkramping in dit gebied. Behalve de stand van de nek ten opzichte van de wervelkolom heeft ook het haastige leven een negatieve invloed op ons lichaam. Het lichaam blijft continue alert en in ‘the flight or fight’ modus.

Probeer in iedere yogahouding de spierspanning te minimaliseren en let daarbij op de stand van je nek en schouders. Omdat je in het dagelijks leven onbewust veel compenseert met je boven rugspieren, is dit best lastig. Ga op zoek naar je spanningsgrens in het lichaam en richt hier je ademhaling op.

 • Stretchoefening voor de nekspieren:
  – Buig het hoofd opzij richting de schouder, kin schuin omhoog.
  – Ontspan hierbij beide schouders.
  – Leg eventueel je hand over je hoofd op je oor voor extra rekking.
  – Adem diep in naar de rekking die voelt in het nekgebied en ook weer uit.
  – Houd deze houding 10 ademhalingen aan en breng het hoofd dan weer langzaam recht op.
  – Herhaal dit aan de andere kant.
 • Ontspanningsoefening voor de nekspieren:
  – Buig het hoofd voorover (kin naar de borst) waarbij de rug niet kromt.
  – Adem naar de achterzijde van je nek diep in en uit.
  – Houd dit 5 ademhalingen vast en breng het hoofd dan weer rechtop.
  – Draai je hoofd op een inademing naar rechts, uitademend naar middenvoor.
  – Inademend naar links, uitademen naar middenvoor.
 • Stretchoefening voor de schouderspieren:
  – Leg de handen in de nek waarbij de ellebogen naar buiten wijzen.
  – Adem diep in en breng de ellebogen op de uitademing zover mogelijk naar achter.
 • Ontspanningsoefeningen voor de schouderspieren:
  – Adem diep in en trek daarbij je schouders op.
  – Op een uitademing laat je je schouders langzaam zakken.
  – Ontspan je schouders en laat los.
 • – Breng tijdens een inademing de schouders omhoog richting je oren en vervolgens naar voren (zonder de rug te krommen).
  – Breng de schouders tijdens de uitademing naar achteren en omlaag.
  – Vervolgens draai je het om.

Luister goed naar je lichaam. Als je yoga beoefent, let dan bij elke oefening goed op je houding. Enneh wees je bewust van je schouders gedurende de werkdag. Laat ze eens hangen door ze zwaar te maken richting de grond. Kun je ook doen als je achter de computer zit, niemand die het ziet!

Een gedachte over “Blog: Je hoofd niet laten hangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close