Blog: Mediteren kun je leren.

Even zitten langs de kant van het water, starend naar het wassende water, de golven die af en aan het strand op rollen en hun schuim achterlaten. De geluiden van vogels en het kabbelen van het water om je heen, brengt je volledig in het moment. Zonder gedachten kijk je naar het water en neem je alles in je op. Zo’n moment herken je vast wel. Even niks hoeven, alleen maar turen en vooruit kijken, gewoon genieten.

Helder moment
Dit is zo’n moment waarin je tijdelijk je lichaam ‘vergeet’ en opgaat in een gevoel van ruimte en oneindigheid. Dit wordt ook wel meditatie genoemd. Sommigen hebben bij mediteren een bepaald beeld of (voor)oordeel toch is het niet meer dan een helder inzicht; de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. En bewust en zonder oordeel de signalen in je lichaam waarnemen.

Ervaring
Mediteren, ook ik heb het ‘moeten’ leren. Dat ging echt niet vanzelf. De onrust in mijn lichaam van een afstand observeren en er niet in meegaan dat vraagt tijd en oefening. Nu geeft mediteren me rust. De trillingen en vibraties die ik voel in mijn lichaam weet ik de meeste tijd te observeren zonder daar iets van te hoeven vinden. In momenten dat het niet lukt, ben ik me bewust waaraan het ligt en probeer ik ook hier weer van te leren. Ik heb ervaren dat de momenten die aandacht vragen (zoals geluiden, gedachten, kriebels, etc.) altijd maar even duren. Het komt en dan gaat het ook weer. Die wetenschap maakt dat ik me er minder op focus en dat maakt me kalm van binnen.

Zelfobservatie
Meditatie is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden, zoals woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate je je hierdoor minder laat leiden en de invloed ervan afneemt, komen de positieve eigenschappen zoals wijsheid, liefde, vreugde en gelijkmoedigheid meer tot ontwikkeling.

Oefening
Wil je ook leren mediteren? Dan heb ik een mooie oefening voor je tijdens de zomervakantie. Train jezelf in mediteren door een week lang iedere morgen 5 minuten de tijd te nemen om stil te gaan zitten.

  • Ga in kleermakerszit of met je benen languit naar voren zitten.
  • Zorg dat je goed rechtop blijft zitten, eventueel een kussen onder je zitvlak.
  • Volg dan je ademhaling.
  • Kijk naar iets wat voor je ligt of ga ‘gewoon’ zitten met je ogen gesloten, je aandacht naar binnen gericht.
  • Voel terwijl je zit de sensaties in het lichaam en ervaar ook de gedachten in je hoofd.
  • Ben je afgeleid, haal jezelf steeds weer opnieuw terug en volg je ademhaling.
  • Schrijf na iedere keer op wat je ervaart en of hoe je begint aan je dag?

In de yogalessen zitten korte meditatiemomenten verwerkt. Yoga zelf wordt ook wel meditatie in beweging genoemd.

Ik wens je een heerlijke ontspannen zomer toe met veel stiltemomenten!

Een gedachte over “Blog: Mediteren kun je leren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close