Blog: Tips om bewust de dag te beginnen

Hoe begin jij aan een nieuwe dag? Heb je een vast ritueel of laat je de dag komen zoals hij komt. Nu we veel vanuit huis werken en veel thuis zijn, is een beetje structuur niet onbelangrijk. Ik merk daarnaast ook dat ik steeds meer behoefte krijg om de dag bewust te beginnen. Dat wil zeggen dat ik na het wakker worden, even tot mezelf kom, voordat ik de nieuwe dag start.

Wat houdt dit in?
Het is fijn om de dag te beginnen met iets wat je focus en volle aandacht nodig heeft. Iets wat je vertraagt en waar je je bewust op richt. Dus niet direct nadat de wekker is gegaan in de startblokken en als een kip zonder kop je dagelijkse rituelen afwerken… voor mij geeft het rust om de dag met een intentie te starten. Iets waar je je de hele dag aan vast kunt houden.

Intentie
Een intentie geeft richting aan wat je doet. Vaak ben je je niet bewust van je intentie. Terwijl als je helder voor ogen hebt wat jouw bedoeling, jouw intentie, voor de dag is je meer gefocust bent, het rust geeft en het je dag positief kan beïnvloeden doordat je eerder je doel haalt. En dat geeft dan weer een vreugde moment!

Uitrekken en spieren losmaken
Ook vind ik het fijn om me even bewust te worden van mijn lichaam. Hoe voelen mijn spieren vandaag, heb ik ergens last van of ben ik stijf. Door een paar simpele yogabewegingen geef je het lijf een signaal dat de dag begonnen is. Rek jezelf helemaal uit en geef het lichaam een boost om aan de dag te beginnen door bijvoorbeeld de zonnegroet te doen. Een mooie Hatha serie van bewegingen achter elkaar, die je vitaal houden.

Voeten
Voeten zijn een ondergewaardeerd lichaamsdeel. Hoe lekker is het om aan het begin van de dag je bewust te worden van je voeten. De manier waarop je op je voeten staat en contact maakt met de grond onder je. Voel hoe je voeten op de grond staan. Ervaar welke delen van je voetzolen de grond raken en of dat er nog een deel van je voet achterblijft en niet op de grond staat. Duw dan ook dit deel van je voet tegen de ondergrond aan en ga bewust en met volle aandacht naar je voeten. Bewust je voeten neerzetten is een goed begin van de dag! Dit kun je doen voordat je de zonnegroet doet of als je onder de douche staat.

Hoe sta je? 
Merk dan ook bij jezelf op hoe je staat. Sta je (op) met schouders die verkrampt zijn en bijna tot aan je oren zijn opgetrokken. Wees je dan bewust dat je je schouders zacht mag maken en de spieren in je schouders mag ontspannen. Met een paar simpele yogahoudingen voelt het direct anders aan. Laat je schouders niet de hele dag verkrampt en omhoog wijzen, maar voel dat je ze mag laten hangen, maak ze los door je schouders een aantal keer op te trekken op een inademing richting je oor en weer te laten zakken op een uitademing. Hoe voelt dat? Best lekker toch!

Ademhaling
De ademhaling is een automatisme. Het gaat vanzelf, steeds weer adem je in en uit zonder dat je hierbij na hoeft te denken. Een herhaling van iets dat zichzelf regelt zonder dat je daar energie in hoeft te stoppen, heerlijk. Toch raad ik je aan om je ademhaling eens bewust te volgen en misschien te veranderen. Ga naar de plek waar je ademhaling in het lichaam ontstaat en waar je je adem loslaat. En ervaar hoe het voelt, is de adem oppervlakkig of voel je de ademhaling dieper in het lichaam. Is de ademhaling vloeiend of stokt de adem af en toe. Wees je hiervan bewust. Wellicht bevalt het je zo goed dat je vaker op deze manier met je ademhaling bezig wilt zijn, het geeft je zoveel meer rust als je je adem kunt sturen en in bepaalde situaties kunt veranderen.

Gedachten
Dan zijn er nog onze gedachten, die continue stroom aan beelden, zinnen, herinneringen, to do-lijstjes, etc. waar we mee opstaan en mee naar bed gaan. Door even een moment voor jezelf te nemen, stil te zitten, te mediteren, even niets te hoeven, misschien alleen je ademhaling te volgen, ga je op zoek naar de stilte in jezelf. Achter de continue stroom van gedachten vanuit ons breinpaleis is de stilte voelbaar.

Begin de dag zonder telefoon
De telefoon ligt bij velen naast het bed, dus is het aantrekkelijk om direct de telefoon te pakken. De eerste handelingen van de dag zijn dan vaak nieuws kijken, de sociale kanalen af, etc. Begin je direct op je telefoon dan heb je de rest van de dag meer moeite om je te concentreren. Je hersenen worden trager en je wordt eerder afgeleid gedurende de dag. Iedere keer dat je toegeeft aan een nieuwe afleiding wordt er dopamine aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat de chemische huishouding in ons brein verandert, dus kijk of je de dag zonder telefoon kunt beginnen.

Bewust en met aandacht 
Door een aantal van die dingen toe te passen in de ochtend zul je merken dat je bewuster aan de dag begint. Niet direct in het hoofd zit, maar eerst contact maakt met je lichaam om te voelen wat er speelt. Het geeft je meer rust, houvast en stabiliteit. Ik voel me er super goed bij, hopelijk werkt het voor jou ook!

Een gedachte over “Blog: Tips om bewust de dag te beginnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close