Blog: Yogaklas(se)!

Gekscherend hoor ik iemand tegen me zeggen “Hè yogajuf nog altijd druk met je yogaklasjes?” Ik weet wie het zei en dat diegene maar al te goed zelf de voordelen ervaart van yoga. Het was grappig bedoeld en samen lachten we erom, maar het beeld over yoga blijft nog een punt van aandacht. Tijd om de stoflap erover te halen en nog eens aan te geven wat yoga je te bieden heeft en wat het met je doet.

Diversiteit
Yoga kent verschillende vormen en soorten, teveel om allemaal in detail te benoemen. Ze onderscheiden zich in een actieve of passieve vorm, gericht op bindweefsel of spieren, met of zonder hulpmiddelen, met de aandacht op ontspanning of een combinatie van inspanning en ontspanning en dan ben ik nog lang niet compleet. Wat alle soorten yoga gemeenschappelijk hebben, is dat de adem centraal staat. De ademhaling (prana) is onlosmakelijk verbonden met yoga.

Reflectie
Door het doen van yoga, de oefeningen in combinatie met de adem, leer je contact te maken met je lichaam. Hoe dan? Door simpelweg te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Je aandacht naar binnen richten is niet eng en niet zweverig. Iedereen zou meer bij zichzelf moeten blijven, niet vanuit individualisme of egoisme, maar vanuit reflectie. Kijken naar jezelf, wat voel ik, wat wil ik, etc. en op basis van je intrinsieke, je gevoel, leven.

Bewustwording
De adem zorgt ervoor dat je gedachtenstroom, ons breinpaleis, mag vertragen en je vanuit je hoofd bewust naar het gevoel in je lichaam gaat. Je wordt je bewust wat je voelt en ervaart in jouw lijf en waar je misschien spanning vasthoudt. Door bepaalde oefeningen te doen, leer je te ontdekken waar weerstand in het lichaam zit, zowel fysiek als mentaal.

Verbinding
Yoga houdt je lijf fit, soepel en veerkrachtig, dat geldt trouwens ook voor het mentale deel. Je legt namelijk verbinding tussen lichaam en geest. Wat inhoudt dat je veel eerder signalen van het lichaam begrijpt als je te lang doorgaat en je grenzen niet goed bewaakt.

Missie
Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen weer contact te laten maken met zichzelf. Yoga is aandacht voor jezelf. Yogaklasse voor diegene die zich al met yoga bezighouden en door de beoefening ervan de vele voordelen ervaart. Ga zo door!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close