Blog: Vasthouden of loslaten?

Die vakantiegevoelens; de rust in je lijf, het uitgeruste gevoel, het lege hoofd, het iets minder fitte lichaam :-). Hoe houd je dat, behalve het laatste, vast?

Tijdens onze vakantie, waarin we als gezin genoten hebben en weer zoveel waardevolle herinneringen gemaakt hebben, had ik met onze zoon een gesprek over genieten in het moment. 

Mam, begon hij: ‘Ik vind het super fijn en ik heb het erg naar mijn zin, maar waarom kan ik op het moment zelf er minder van genieten dan achteraf als ik de foto’s weer terug kijk. Dan stel ik mezelf, zo suggereerde hij, vaak de vraag: waarom heb ik er toen niet nog meer van genoten?’

Waarnemen vanuit het hart
Om het daar met onze zoon over te hebben, vind ik mooi en maakt me trots. Al heb ik de wijsheid zeker niet in pacht, adviseerde ik hem dat hij kon proberen om er voor dat moment niet zo mee bezig te zijn en over na te denken. Wel gaf ik aan dat hij met volle teugen mocht genieten, ervaren en beleven, al de gebeurtenissen in zich opnemend. Vanuit het hart de dingen zien en waarnemen.

Gevoelens kun je namelijk daarna altijd oproepen. De herinneringen in jou, het gevoel, de ervaring kun je altijd weer naar boven halen door in gedachten naar dat moment toe te gaan, je in te beelden hoe je je toen voelde, wie erbij waren, misschien kun je ook de geuren, kleuren, geluiden, etc. voor je halen. Dat geeft een goed gevoel als je even minder fijn in je vel zit en je wel wat positiviteit kunt gebruiken. Maar ook gewoon als je even weg mijmert en nog eens terugdenkt aan dat fijne moment toen, tijdens de vakantie! 

Hechting
En persoonlijk, dat kwam tijdens het gesprek met onze zoon niet ter sprake trouwens, ben ik ervan overtuigd dat we ons minder aan dingen of gebeurtenissen moeten hechten. Met andere woorden je niet te krampachtig vast willen houden aan datgene wat zo goed voelt. Zo ontneem je jezelf de ruimte die ontstaat om nieuwe dingen in je op te nemen en inspiratie op te doen. Dus iets meer loslaten, waardoor je kan surfen op de golven van het leven. Je voelt je blijer als je mee beweegt met wat het leven je te bieden heeft. Nu even terug naar de begin vraag.

Hoe houd je het vakantiegevoel vast? 
Plan momenten van ontspanning voor jezelf in, zodat je niet direct in de structuur en sleur van de dag meegezogen wordt. Ga een avondje lezen in plaats van tv kijken. Plan een wandeling in de natuur in na je werk of volg een yogales. Doe iets waar je blij van wordt om je vakantiepret te maximaliseren. Bewust de tijd nemen voor echte ontspanning, zodat het hoofd nog even de tijd heeft om naar het hart te luisteren en dat je relaxte gevoel, die innerlijke balans, nog iets langer vast kunt houden. En ook voor dat minder fitte lichaam kan een Hatha yogales zeker uitkomst bieden. Wens je een maximaal vakantiegevoel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close