Blog: 7 tips voor innerlijke balans

Half maart kregen we een figuurlijke klap in ons gezicht. Er werd voor ons op de rem getrapt, de sneltrein waarin we met elkaar zaten stond in één keer stil. Dat was even schakelen. Even in zijn achteruit, nadat abrupt de rem werd ingedrukt.

We werden door de natuur uitgedaagd om terug te gaan naar de basis. Vanuit de piramide van Maslow bekeken, werden de eerste levensbehoeften weer belangrijk, omdat we gewoonweg de andere behoeften niet konden bevredigen. Tot stilstand gebracht, moesten we op zoek naar een nieuwe balans in het gezin, het werk en misschien zelfs ook bij onszelf. Wow! De balans in jezelf vinden, hoe doe je dat?

Lief voor jezelf zijn  
Voor veel mensen is het vinden van meer innerlijke balans moeilijk, maar wel iets wat men heel graag wenst. Die balans zit hem in het opzoeken van de rust in jezelf. Waar we veel in het hoofd zitten, prikkels krijgen en de gedachten maar niet ophouden, maak je jezelf onrustig. De rust in jezelf vind je in je hart. Door lief te zijn voor jezelf, jezelf te accepteren zoals je bent met je goede en minder goede eigenschappen.

7 Innerlijke balans tips 
De weg van je hoofd naar je hart is niet lang, toch is het voelen en jezelf ervoor openstellen soms lastig. Er zijn allerlei manieren om innerlijk meer in balans te komen. Met de volgende 7 tips kun je trainen om vanuit de onrust in je hoofd naar de rust in je hart te komen!

  1. Neem afstand van negatieve gedachten – hecht niet aan je gedachten zeker als ze negatief zijn, kan dit verlammend werken. In meditatie kun je afstand nemen tot je gedachtenstroom.
  2. Concentreer je op je ademhaling – ademhalingsoefeningen helpen je om vanuit het hoofd weer in het lichaam te komen.
  3. Leef in het hier en nu – piekergedachten leiden af, dus kijk of je in aanwezigheid de ervaring van dit moment kunt hebben, bewust in het nu.
  4. Toon dankbaarheid – schrijf per dag 3 dingen op waar je dankbaar voor bent.
  5. Heb jezelf lief – door positieve zinnen op te schrijven en te herhalen voor jezelf. Maak de zinnen kort en krachtig.
  6. Neem de dingen zoals ze zijn – ga je niet voortijdig druk maken om iets wat je toch niet kunt veranderen.
  7. Geef je emoties ruimte – opkroppen van emoties zorgt voor innerlijke onrust, door ze op te schrijven, zet je de eerste stap door te erkennen dat ze er mogen zijn en vandaar uit heb je de keuze ze te kunnen loslaten.

Tevreden gevoel
Innerlijk in balans zijn is een heerlijk gevoel. Tevredenheid overheerst, zorgen en (werk)stress zijn naar de achtergrond verdwenen. Ik weet het, het is een ideaal beeld, toch is het mogelijk. Ben je in balans dan kun je meer uit het leven halen, je leeft je eigen leven bewust en je geniet meer in het moment.

Meditatie en yoga
Ik heb zelf in deze periode, waarin stilstand ook mij trof, veel gemediteerd en yoga gedaan. Bewust en in stilte mediteren door me concentreren op mijn ademhaling. Hierdoor ervaarde ik steeds opnieuw dat de onrust in mijn hoofd verdween en de rust in het hart weer terugkwam. Door deze meditaties werden piekergedachten naar de achtergrond gebracht en kwam er weer balans in mijn lichaam. Ook het doen van Hatha yoga, waarbij de energie door het hele lichaam stroomt en je daarna nog dieper kunt ontspannen was heerlijk om te doen.

De weg naar je hart is helaas geen rechte lijn houd moed en herhaal zo nu en dan de tips.
Carola

3 gedachten over “Blog: 7 tips voor innerlijke balans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close