Blog: Hoofd uit, hart in!

Sommige momenten in het jaar zijn behalve leuk en gezellig, eveneens druk en stressvol, zo wordt door sommigen de kerstperiode ook wel ervaren. Het liefdevolle kerstgevoel wil je best wel voelen, maar er is nog even geen ruimte voor. De lijstjes worden nog volop afgewerkt. Een to-do voor ‘wat moet er nog afgerond worden voor het einde van het jaar’ en een lijstje voor de kado’s die je nog wilt kopen voor je geliefden en eentje voor de boodschappen om een kerstmaaltijd te serveren.

Hoofd vol
Er wordt veel nagedacht over wat er allemaal nog gedaan ‘moet’ worden, waarbij het breinpaleis overuren maakt om alles op tijd klaar te krijgen. Je hoort de hersenen nog net niet kraken, maar je staat volledig op scherp in het hoofd. Ken je die emoji die de hersenen afbeeldt? 🤯 Dat gevoel dat je hoofd net even te vol zit.
Jingle bells… is het al kerst geweest?!

Neurowetenschappelijk onderzoek
Dat kerstgevoel daar kom je niet lekker bij als je steeds maar in je hoofd nadenkt over van alles en nog niets. Maar hoe stop je die gedachten en die drukte (misschien zelfs wel kerststress) nu? Onderzoek heeft aangetoond dat in tijden van stress ademhalingsoefeningen de hersenen kunnen veranderen. De ademhaling wordt traditioneel gezien als een automatisch proces dat wordt aangestuurd door de hersenstam – het deel van de hersenen dat levensondersteunende functies, zoals hartslag en slaappatronen bestuurt.

Uit het hoofd, in het hart
Nu blijkt uit dit onderzoek dat de ademhaling ook je hersenen kan veranderen. Door je te focussen op je ademhaling of door gericht een ademoefening te doen, zorg je ervoor dat je rust brengt in het hoofd. Dit leidt tot meer (emotionele) controle, focus en kalmte. En je komt weer terug bij dat kerstgevoel door uit het hoofd in je hart te stappen, of is dit te kort door de bocht? Het gezegde uit het hoofd in het hart komt niet zomaar ergens vandaag. Als je met behulp van de ademhaling het hoofd koel houdt en de aandacht kunt verleggen naar een lage en ontspannen buikademhaling dan kom je weer meer bij je gevoel uit. Blijf je hoger in het borstgebied ademen, dan heb je kans dat je teveel in je gedachtes blijft zitten en die to-do lijstjes door het hoofd blijven spoken.

Om ook vóór de kerst een ontspannen kerstgevoel te hebben, denk dan eens aan je (lage) ademhaling. Ik wens je warme en liefdevolle feestdagen toe. 🎄🥂✨💫

Liefs, Carola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close