Blog: Omarm de kou!

Als er één een koukleum is, je raadt het al, dan ben ik dat. Met niet al teveel spek om de botten heb ik het snel koud. De kou zelf opzoeken, behalve op wintersport, dat deed ik niet zo snel. 

In een vlaag van verstandsverbuistering had ik me een aantal jaar geleden samen met een vriendin ingeschreven voor een Wim Hof workshop omdat ik het wilde gaan ervaren. Die kou ervaren. Brrrr! Dat is meestal mijn reactie als mijn grote teen alleen al die kou voelt, brrrr!

Het ondergaan van het hele lijf in die kou daar kon ik me nog geen voorstelling van maken. Hoe dan? Hoe zou ik daarop reageren, wat zou mijn lichaam doen, of beter, wat zou er acuut mee stoppen, hoe zou het voelen? Allemaal gedachten die me nieuwsgierig maakte en het wilde gaan ervaren. Het mocht toen niet zo zijn, de workshop ging niet door.

Sinds ik vorig jaar de ademcoach opleiding startte, kwam ik met de Wim Hof Methode (WHM) en de ademtechniek van Wim Hof in aanraking. Heleen, onze trainer en WH instructor van het eerste uur, heeft helse tochten doorstaan in de kou. Haar verhalen over de adem, de mindset en de koude training waren inspirerend, smaakte voor mij naar meer, ondanks de laatste WHM component; de kou. 

Tijdens een van de eerste opleidingsdagen kregen we als groep te horen dat we de koude plons gingen wagen, hartje winter, als het goed koud zou zijn. Ik moet zeggen de gedachte alleen liet mijn hart bepaald niet gloeien, sterker nog ik dacht eerder, hoe ga ik midden in de winter die kou trotseren. Zodoende begon ik met koud afdouchen. Alvast wennen aan het idee, zowel lichamelijk als mentaal.

Na iedere douche de kraan naar koud draaien, blijven staan, doorademen en vooral je mind niet laten denken dat je die kou gaat ervaren. In je hoofd zit namelijk een grote aap, die zegt: “Doe maar niet joh die kou”, “Waarom zou je die kou in willen”, “Brrr, die kou voelt niet fijn”. Al die gedachten in je brein, die wakkeren een angst aan, die onterecht is.

Het is de kunst die gedachten te laten gaan, de focus te verleggen naar je ademhaling. Als je met de kou in aanraking komt, ervaar je een schrikreactie met als gevolg dat je adem even stopt of omhoog gaat naar het borstgebied en je direct denkt… wegwezen die kou uit. Wim Hof traint mensen op de volgende 3 pijlers: 1. Ademhaling 2. Mindset 3. Koude training. 

Wat doe je als je die kou voelt: je brengt je aandacht terug naar je ademhaling en je ademt rustig in en uit, liefst met een langere uitademing. Ervaar de kracht van de ademhaling en laat die gedachten in je hoofd voorbijgaan, want voor je het weet is je lichaam aan die kou gewend. Ervaar en voel die kou zonder triggers van de mind, als angst, vluchtgedrag, etc. Blijf je focussen op je adem en voel je lijf bewust

De koude douches hebben me geholpen om met gevoelstemperatuur -7 en een straffe wind mezelf onder te dompelen in het Gooimeer, de koude te weerstaan en het aangename tintelende gevoel erna te ervaren. Dat het een kick geeft is wel zeker. Het is niet voor niets dat het momenteel zo in is, die koude training. En het is nog goed voor je ook! 

De WHM is wetenschappelijk onderbouwd en bewezen goed voor je immuunsysteem, doorbloeding, huid en de gezonde vetten in je lijf. De ademtechniek van Wim Hof is een speciale ademtechniek die je gebruikt voorafgaand aan de koude training. Deze beïnvloedt het autonome zenuwstelsel en verschillende fysiologische processen in het lichaam.

Je hoeft niet direct in een ijskoud bad of meer jezelf onder te dompelen, begin net als ik met een koude douche. Je gaat de kou vanzelf omarmen! En wil je meer weten over de WHM ademtechniek in het voorjaar geef ik een sessie, waarvoor je je nu al kunt inschrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close