Blog: Gevoel wil gevoeld worden

Als kind word je niet geremd door je gedachten, patronen en verwachtingen. Als je iets doet, doe je dat vanuit gevoel en ga je er vol voor. Naarmate je ouder wordt, ga je meer met je verstand verklaren en schuift het voelen meer naar de achtergrond. Het verstand krijgt de meeste aandacht, zeker nu in deze tijd waarin alles geanalyseerd en beredeneerd moet worden. De balans tussen gevoel en verstand is verstoord geraakt.

Verstand is kritisch.
Deze week volgde ik een training waarin de wisselwerking tussen gevoel en verstand aan bod kwam, dit zette me aan het denken. Wanneer klopt je gevoel? De balans tussen beiden is belangrijk, de één kan niet zonder de ander. Maar wat een complexe materie. Het verstand gebruik je om te controleren of je gevoel klopt. Je verstand is kritisch en gaat uit van beperkingen, angsten en problemen. Je luistert naar de bezwaren in het hoofd en je onderdrukt uiteindelijk je gevoel. Hoe kun je iets voelen als je het wegdrukt door de redenering in het hoofd?

Balans geeft rust.
Gevoel wil gevoeld worden. Het gevoel is simpel. Als iets goed voelt, voel je je licht, ontspannen en voelt het natuurlijk aan. Er bestaat geen twijfel over. Wanneer twijfel je wel aan je gevoel? Als zich een nieuwe situatie voordoet, je een keuze moet maken of iets heel belangrijk voor je is. Het gevoel voelt wat je leuk vindt (vanuit het hart), het verstand gaat uit van de dingen die mis kunnen gaan (vanuit angst). Het vinden van de juiste balans daar ligt het antwoord en de rust.

Adem als hulpmiddel.
In de yoga is de adem een instrument om weer meer bij je gevoel te komen en het verstand even ondergeschikt te maken. Dat stemmetje in je hoofd, die je steeds weer argumenten geeft om iets te laten, en de gevaren en twijfels naar voren haalt, te temmen.

Ik merk tijdens de yogalessen dat veel mensen hoog in het borstgebied ademen. Deze adem correspondeert met het denken, je verstand. De borstademhaling is oppervlakkig, je ademt snel in en uit en op de lange termijn kan deze adem klachten met zich meebrengen. De buikademhaling is de adem waarbij je bij je gevoel komt. De adem is dieper, de weg ernaar toe is langer, waardoor de in- en de uitademing langer duurt en meer ontspannen is. Ook beadem je letterlijk alle organen waardoor de functies in het lichaam beter hun werk kunnen doen. Door voller in te ademen brengt je lichaam je weer in contact met je gevoelens.

Ademoefening
Ga rustig zitten, schouders ontspannen en laag. Eventueel een kussen onder je zitvlak zodat je rug recht blijft. Leg je handen ontspannen op je onderbuik. Ga met je aandacht naar je buik. Als je hier bent met je aandacht kun je niet denken. Op een inademing adem je in onder je handen, je buik zet uit, uitademend komt je buik weer terug in de oorspronkelijke staat. Als je onzeker of angstig bent, helpt deze oefening om je weer sterk en krachtig te voelen, waardoor de twijfel minder wordt.

Bewust bezig zijn met je adem, leert je te vertrouwen op je gevoel. Wanneer klopt je gevoel? Bij mij als ik minder afgeleid wordt door mijn verstand. Hoe is dit bij jou?
Yoga gaf bij mij destijds de balans hierin weer terug. Ben je ook op zoek naar een betere balans in gevoel en verstand? Kom een yogales meedoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close