Blog: Goed gesprek met jezelf

Heb jij wel eens een goed gesprek met jezelf? Jezelf afvragend wat je nu werkelijk wilt, wat je vindt van je baan, je relatie, je leven of dat vraagstuk waar je niet direct een antwoord op hebt. Niet vanuit je hoofd beredeneert, maar kijkend vanuit je hart, wat je voelt en waar behoeftes liggen die jij vervuld zou willen zien. Wanneer nam jij voor het laatst de tijd voor een goed gesprek met jezelf? 

Reflectie
Mijn laatste lange reflectiemoment was tijdens onze vakantie in Zeeland. Na de 1e week kwamen die ik-gesprekken vanzelf op gang. Als ik de structuur heb losgelaten, me overgeef aan de waan van de dag, er even geen moeten voorkomt in mijn hoofd, komen al snel die eerste gesprekken. Wanneer de gedachtekronkels merkbaar korter en trager worden, ik weer één word met de natuur en minder verbonden ben met het ego, dan zit ik in juiste flow en gaat het voelen helemaal vanzelf. Of toch niet? Dan is er steeds weer dat ego om er iets van te vinden. Die mijn hoofd en gedachten weer aanslingert om me uit die flow te bewegen. Het is dé kunst, ook voor mij, om dat gesprek met mezelf neutraal te houden. De verbinding tussen hoofd, hart en buik te voelen.

Wat is eigenlijk een goed gesprek met jezelf? 

  • Reflecteren; jezelf eerlijk en oprecht in de spiegel kijken ook al is die spiegel niet letterlijk zichtbaar. 
  • Introspectie; je aandacht naar binnen richten. Voelen wat er in jou gebeurd, dus niet denken wat je voelt, maar voelen wat je voelt
  • Stil zijn en in die stilte contact maken met jezelf. Je herinneren wie je daadwerkelijk bent. Zonder het ego, vanuit het hart je ware zelf gaan ontdekken. 
  • Op zoek gaan naar de vraag ‘wat maakt mij werkelijk gelukkig?’. Geluk is iets wat je in jezelf zoekt en vindt, niet daarbuiten. In de kleine dingen liggen de grootste geluksmomenten, die blijven je bij en maken je tevreden en blij. 

Mijn eerste gesprek met mezelf
De allereerste keer dat ik het gesprek aanging met mezelf was hier ver vandaan, in Thailand. Weg van iedereen, op mezelf aangewezen en alle tijd om eindelijk ook eens naar mezelf te luisteren. Daarvoor was ik vooral bezig met het pleasen van anderen. Mezelf wegcijferen daar was ik goed in, hoezo?! Tot dan geen idee. Door de stilte, het alleen zijn, was ik aangewezen op mezelf en herontdekte ik met kleine stapjes wie ik werkelijk was, waarom ik me klein maakte en niet die liefde voor mezelf voelde. Door de jaren is me steeds duidelijker geworden, waar mijn kracht ligt, mijn passie en heb ik stukken in mezelf opgelost. 

Hoe komt dit gesprek tot stand?
Door stil te worden en in de stilte je aandacht naar binnen te richten, ook wel mediteren genaamd. Binnen de yoga (meditatie in beweging) vind je ook momenten waarin je dit gesprek met jezelf kunt starten. Yoga is de reis naar jezelf, door jezelf.

Ook na een ademcoachsessies waarbij het helend vermogen onbewust zijn werk doet en delen in jezelf opschoont, kun je in alle rust en ontspannenheid dat gesprek met jezelf aangaan. Vaak is er al iets losgemaakt, wat dat gesprek alleen maar interessanter maakt. 

Ik wens je vele mooie gesprekken met jezelf! 
Carola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close