Blog: Werkstress

We hebben zoveel stress dat er sinds een aantal jaar landelijk aandacht aan wordt besteed. Een week lang werkstress… Oh nee… de week van de werkstress. Tijdens deze week wordt aandacht gegeven aan werkstress en de gevolgen van deze werkstress.

Stress taboe?
Het doel is het bespreekbaar maken van de stress, niet het oplossen van de werkstress. Om het bespreekbaar te maken, zou dit onderwerp naar mijn idee veel meer op de kaart gezet moeten worden. Meer aandacht en tijd investeren in het aankaarten en voorkomen van de werkstress. Een week benoemen is één ding, bedrijven hieraan committeren gaat een stapje verder en is echt noodzakelijk om het onderwerp op de kaart te krijgen. En uit de taboesfeer te halen. Want wie loopt er nu echt te koop met zijn stress? Ondanks dat we het allemaal zo druk, druk, druk hebben, ervaart iedereen stress op een andere manier en de ene persoon wat eerder, dan de andere.

Aan of uit
Sowieso hebben we allemaal een beetje spanning nodig om goed te kunnen presteren. Stress houd je ook scherp en alert. Pas wanneer er geen momenten van ontspanning zijn en je lichaam en brein continue aan staan, dan wordt deze spanning in je systeem vastgezet en put je jezelf uit. Het is goed te weten wat jouw oplaadmomenten zijn, zodat je weet waar je energie van krijgt om jezelf weer op te laden. Dat kan op allerlei manieren; zowel actief door te sporten, in de lunchpauze (mindful) te wandelen of yoga te doen, als passief door een kaartspel te spelen met collega’s, een ademsessie te volgen of te mediteren.

Geluk en stress
In tijden van stress is er vaak een onbalans in je hormoonhuishouding. Als langere tijd stresshormonen worden aangemaakt, heeft dit een negatieve invloed op je gezondheid. Vele soorten hormonen zijn van invloed op stress, maar ook op het geluksgevoel en of je goed in je vel zit. Geluk en stress liggen dicht bij elkaar.

Wordt er binnen jouw bedrijf aandacht gevraagd voor werkstress? Bespreek jij openlijk met een collega de gevoelde of feitelijke stress die je ervaart? Ook in het geval van stress is voorkomen beter dan genezen! Dus geef in deze landelijke week van de werkstress jouw werkstress een podium!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close