Blog: Wereld yoga dag

Vandaag is het wereld yoga dag. De Verenigde Naties hebben 21 juni bestempeld als internationale yoga dag gekoppeld aan de langste dag (zomerzonnewende) van het jaar op het noordelijk halfrond. Overal in de wereld wordt stilgestaan bij deze dag. Yoga kent zijn oorsprong aan het andere eind van de wereld; India. De eeuwenoude traditie uit India, waar de nadruk wordt gelegd op de eenwording van lichaam en geest, is wat tijdens wereld yoga dag centraal staat.

Yoga heeft mijn leven zoveel meer betekenis gegeven, het heeft me persoonlijk veranderd. De beoefening blijft me steeds weer diep verbinden met mijn fysieke lichaam, het geeft me helderheid in mijn hoofd en het het werpt een helder licht op het pad dat ik dankbaar ben te bewandelen. 

Binnen de yoga zijn alle fysieke oefeningen op de yogamat een oefening om te luisteren naar de stilte in jezelf. Yoga is meditatie in beweging. Yoga staat voor het stilleggen van de wervelingen van de geest (Patanjali), waarmee de hele kleine ‘stilte’ tussen twee gedachten in wordt bedoeld. Binnen de yoga probeer je door te oefenen deze minimale stilte uit te breiden. Dat begint met het accepteren van de gedachtenstroom, deze stroom die je niet uit kunt zetten en continu door je hoofd gaat. En daarbij oordeelloos leren kijken naar die gedachten en naar jezelf! Dat is yoga.

Binnen de yoga speelt de ademhaling een belangrijke rol. Als je de adem volgt, neemt die je mee naar dit moment! Alleen in dit moment kun je waarnemen wat er in jou leeft! Mindful zijn, leren luisteren naar signalen van je lichaam en geest. Niet bezig zijn met to-do lijstjes of wat anderen van je denken of vinden. De adem is het gereedschap om je bewustzijn in dit moment te vergroten. 

Yoga heeft me geleerd de complexiteit van het leven beter te begrijpen, afstand te nemen, bij mezelf te blijven en vooral liefde te ontvangen en te geven

Ook zie ik yoga nog steeds als een leerschool en een oefening in overgave, het leren te vertrouwen op het leven, nog meer bewustzijn te creëren en te helpen het fysieke en mentale welzijn van de mens te verbeteren. 

In deze tijd waarin de fysieke en mentale welzijn van mensen enorm onder druk staat, kan yoga een middel zijn om gedachten te verzetten, de ademhaling te optimaliseren en de gemoedstoestand te verbeteren. 

Laat deze wereld yoga dag in het teken staan van meer bewustzijn en liefde. Een betere wereld voor alles en iedereen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close