Blog: Je lijf is de sleutel!

Tijdens de lockdown werd de slijterij als essentieel bestempeld en werden sportscholen en yogastudio’s gesloten. Om in beweging te komen moest je vooral intrinsiek gemotiveerd zijn en werd het je verre van makkelijk gemaakt om actief te blijven. Behalve het nog nooit zoveel bekeken Nederland in Beweging of de veelbeluisterde app Ommetje hadden gretig aftrek.

Daarbij namen bij sommigen de spanningen en angsten toe, wat leidde tot nog meer kopzorgen. De pandemie heeft er bij de nodige ook voor gezorgd dat er wat kilo’s zijn blijven plakken. Terwijl een gezond lijf juist in deze tijd belangrijk is om ziektes buiten de deur te houden. 

Ondanks dat ik behoorlijk lichamelijk bezig ben, was het tijdens de pandemie voor mij soms ook een uitdaging om die connectie met het lijf te blijven voelen en me niet door mijn eigen gedachtenstroom en de vele informatiestromen mee te laten voeren. 

Herontdekking lichaam
Harvard-psychiater Bessel van der Kolk trok onlangs de conclusie: “De Westerse cultuur is extreem ontlichaamd” waarbij hij benadrukt dat we veel vanuit het hoofd leven en het voelen met ons lichaam vergeten zijn. Zijn boek The Body Keeps the Score is inmiddels nummer 1 bestseller in Amerika. Waar net als in het Westen het verdoven van onze emoties meer dan ooit gedaan wordt door een pil te slikken of nog erger de fles ter hand te nemen, hoe essentieel kan het zijn? 

Van der Kolk beschrijft dat trauma en stress zich opstapelen in je lijf. Het lichaam houdt in zeker zin de mentale score van je leven bij. Voor het oplossen van opgeslagen trauma en stress is het lijf dan ook een belangrijke sleutel. Vaak zie je dat de meest basale functies als eerste ontregeld worden: spijsvertering (afvoeren afvalstoffen), slapen, eten, bewegen en ademen

Emoties ontladen
Als het om stress-ontlading gaat, kunnen we nog veel leren van het dierenrijk. Een hert weet heel goed hoe het zijn spanningen moet afvoeren, als het gevaar geweken is, door te gaan trillen. Door de trilling van het lijf worden spanning en angstgevoelens losgelaten. Wij houden dingen vast in het lichaam en moeten daar op andere manieren van loskomen. Bij jou en mij is het verstand dat zegt dat we door moeten met de dagelijkse dingen. 

Je neemt geen tijd om de emoties je systeem (lees lichaam) uit te werken. Het blijft aanwezig in het zenuwstelsel en wordt in het onbewuste opgeslagen, omdat je het niet ontladen hebt. En dat is wat dieren nu juist structureel wel doen. Dus nog belangrijker om het lijf serieuzer te nemen, dit voorkomt op langere termijn klachten in het lichaam als pijn, verkramping, niet helder kunnen denken, onrust, een onveilig gevoel, angst, een continu alert of hyper zijn.

Ademcoachsessie
Met een ademcoachsessie ontlaad je je systeem van deze vastgezette emoties en energie. Zo kan je lichaam de opgeslagen reactiepatronen loslaten. 

Niet door het te willen begrijpen of te willen veranderen met je verstand, maar door contact te maken met je lijf. Voel wat je voelt en adem door! Steeds weer vanuit het hoofd voelen met je lichaam. Zo maak je contact met emoties die gevoeld willen worden.

Luister jij altijd naar signalen in je lichaam? Of verdoof jij je emoties? Ik heb je graag om met behulp van de ademhaling vastgezette emoties, stress en reactiepatronen los te laten. Het kan ook helpen om eerst zelf aan de slag te gaan met je ademhaling en hoe die reageert bij stress, vraag dan mijn e-book Adem je stress weg aan.

Bron: Van der Kolk, The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma, Pinguin Books

2 gedachten over “Blog: Je lijf is de sleutel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close