Blog: Meditatie in beweging

Soms na een yogales ontstaan de mooiste gesprekken, zo had ik laatst een interessant gesprek over meditatie en yoga, hoe beide met elkaar verweven zijn.  

Yoga is Meditatie in beweging, waarbij het streven is volledig in het hier en nu aanwezig te zijn. Meditatie is een methode om stil te worden. Yoga is onder andere het fysieke lichaam te bewegen op het ritme van je adem, waarbij je met aandacht bent in het moment. Bewust wordt, voelt en ervaart wat je tegenkomt om uiteindelijk uit je hoofd in je lichaam te komen en de stilte in jezelf te ontdekken. 

Gerichte aandacht
Yoga is een manier van oefenen om het onbereikbare te realiseren, zo is meditatie dit voor de geest. Tijdens de yoga ben je met je aandacht bij de oefeningen die je doet, let je op je houding en ademhaling, en vergeet je letterlijk om te denken. Je aandacht is in het lichaam en bij datgene wat je voelt, waardoor je je gedachten geen aandacht kunt geven.

Zonder oordeel
Yoga is dé manier om uit je hoofd te komen en zonder oordeel te kijken naar wat er op dat moment is. Meditatie in beweging is bewust en zonder oordeel de signalen in je lichaam waar te nemen, gedachten te observeren en ook weer los te laten.

Stilte momenten
Yoga is voor een belangrijk deel het stilleggen van de wervelingen van de geest (Patanjali), waarmee de kleine ‘stilte’ tussen twee gedachten in wordt bedoeld. Binnen de yoga probeer je door te oefenen deze minimale stilte uit te breiden. 

Weet dat deze stilte er altijd al is, dat hoef je in principe niet te zoeken. Achter jouw en mijn gedachten is het namelijk altijd stil. De afleiding komt van de gedachten zelf.  

Om die stilte te (her)vinden, begin met het accepteren van de gedachtenstromen. Deze stroom van gedachten die je niet uit kunt zetten en continu doorgaat, kun je wel minder aandacht geven. Leer oordeelloos kijken naar die gedachten en naar jezelf! Stap uit je denkproces in het NU!

Stilte in jezelf
Stil zijn, niets doen is niet makkelijk, laat staan de stilte in jezelf op te zoeken en te voelen. In eerste instantie roept het eerder een ongemakkelijk gevoel op en kan het juist onrust geven. De onrust in je lichaam van een afstand observeren en er niet in meegaan dat vraagt tijd en oefening. 

Wil je de onrust in jezelf onderzoeken en loskomen van je eigen gedachtenstromen, doe dan mee met de workshop Kom uit je hoofd, in beweging. 

“Probeer de stilte niet met je verstand te grijpen. Probeer het niet te begrijpen. Je kunt de stilte alleen ervaren als het verstand zwijgt.”

– Eckhart Tolle –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close